söndag 12 maj 2013

Lite enklare, lite billigare

... passar förvånansvärt ofta ihop med lite bättre. Förhoppningsvis gör det så även i det här fallet. Istället för att olja in trädäck och utemöbler med dyr och jobbig olja som innehåller alla möjliga konstiga saker så testar vi med vanlig såpa i år.

Så här ser bordet ut efter vinterförvaring. Svärtat, fläckigt och trist.
Det här är inte så mycket via negativa som det är back to basics. Faktum är att ju fler gamla enkla metoder jag testar desto mer övertygad blir jag om de gamla metodernas förträffligheter. Som exempel kan nämnas dämpade gympaskor och porslinstroner, men mer om det senare.

Här handlar det om att hälla ut såpvatten och låta det torka in i trädäcket ett par tre gånger per säsong istället för att köpa dyr ädelträolja för flera hunkor per liter som varsamt ska masseras in i träet. Något överdrivet för en ökad dramatik, men ni förstår min poäng. Förhoppningsvis funkar det och då är det kanon, men annars kan vi alltid gå tillbaka till den dyra och krångliga oljan. Det kostar oss inget att testa.

Ett nyputsat bord.
Tydligen ska fetter i såpan skydda träet. Det ska dessutom lukta gott. Vi blandade ut en halvliter såpa i en tiolitersvattenkanna och hällde ut på trädäcket. Sedan tvättade vi rent med högtrycks-varianten gjord för trädäck och altaner. Sedan lät vi det torka och det är så långt vi har kommit. Vi ska blanda resterande halvliter såpa i en vattenkanna och med hjälp av en mopp försöka blöta ner hela däcket med såpvatten och låta det torka in.

Utebordet är gjort av teak och har putsats och oljats in varje säsong med stor omsorg. Ta en titt på den översta bilden. Den ska sparas och vara referensbild för resten av säsongen och framför allt nästa säsong när det är dags att ta fram möblerna. I år putsade jag av det rejält och torkade det fuktigt med såpvatten ett flertal gånger. Jag ska fortsätta torka av det med såpvatten då och då under säsongen, så får vi se hur resultatet står sig mot ädelträolja. Lagom vetenskapligt.

Ett nysåpat bord. Förhoppningsvis är såpa lika bra som dom säger. Undrar vad vetenskapsmännen säger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar