torsdag 16 maj 2013

Äggen som jag hoppas ska bli våra

Imorse besökte jag hönshuset varifrån vår höna och hennes kycklingar ska hämtas. Jag var där strax efter 6 på morronen och de båda tupparna gol i halsen på varandra och jag kände att det är ett bra beslut att inte ha tupp hemma hos oss. Tyvärr verkar det enligt höns-ansvarige vara lite problem med ruvningen så risken finns att jag inte får några kycklingar från detta ställe i vår. Men jag hoppas hoppas hoppas!

Här är hönsens uterastgård och det var rätt uppenbart att de gillar att chilla ute i vårluften. Jag försökte lyssna efter deras skrockande för att säkerställa att de var på väg in att ruva, men jag har rent för lite kunskap om skrockljud för att kunna avgöra vilket. Det lät som vanligt hönskackel!


I detta rede ska den höna ruva, som det är tänkt att jag ska hämta. Kanske var hon bara ute på en tillfällig tur och kommer snart tillbaka till ruvningen. Det som förvånade mig är att det är så många ägg i redet. Jag trodde att en höna ruvar på max 10 ägg men här är ju många fler. Tydligen är detta ett tecken på att hönorna bara lägger sina ägg här och att ingen ansvarar för ruvningen. Jag har lärt mig en massa nya saker. T.ex att hönorna som vill lägga ägg lägger ägg i reden men den som ruvar kanske inte ruvar på sina egna. När kycklingarna kläcks blir de dock den ruvande hönans "barn".


Denna var den enda höna som ruvade vid mitt besök. Jag ska hålla koll på henne och kanske är det hon som istället kommer att leverera till mig. Rasen är Åsbohöna.

2 kommentarer:

  1. Men åh! Vad händer om ni inte får några höns i vår. Kommer Empire Höns Building att stå tom då?
    Tänk om jag får höns först? Först till höns vinner!
    //Tant-T

    SvaraRadera
  2. Du blir nog först till get.....

    SvaraRadera